Kondom
Kondom – både mannlig og kvinnelig– er det eneste som beskytter både mot seksuelt overførbare infeksjoner og graviditet. Kondomet må være godkjent, datomerket og oppbevart riktig. Det brukes sammen med vann- eller silikonbasert glidemiddel. Kondomet kan bare brukes en gang. Bytt kondom mellom anal, vaginal og oralsex. NB: Oljebasert glidemiddel må ikke brukes, da dette kan føre til at kondomet går i oppløsning eller sprekker.
Femidom
Et femidom kalles også «kvinnelig kondom», men det er mulig å bruke femidom både vaginalt og analt og kan derfor brukes av alle kjønn. Femidom er laget av lateks eller plast og har noen likhetstrekk i utseende med kondomet. Femidom har en ytre ring som holder den på plass utenfor vagina/ analåpningen. Noen femidomer har også en mykere indre ring som holder femidomet på plass i kroppen. Den indre ringen holder femidomet på plass i vagina, men dersom det skal brukes analt kan man velge om man vil bruke den med eller uten indre ring. Gjør det som føles best.
Slikkelapper
Slikkelapper er laget av tynn gummi/latex. Den plasseres over vagina eller anus ved oralsex. Har du ikke slikkelapper kan et oppklippet kondom gjøre samme nytten.
Glidemiddel
Bruk rikelig med vann- eller silikonbasert glidemiddel ved vaginalsex. Begge typer glidemiddel kan brukes sammen med latex-og plastkondomer. Har du ikke glidemiddel tilgjengelig kan ditt eget spytt (ikke kundens) brukes. Glideeffekten på vannbaserte glidemidler kan avta under sex og man må da huske på å ta på mer. Det er også lett å vaske bort.
Ikke bruk oljebaserte glidemidler på jobb da kondomet kan gå i stykker. Det kan også skape et miljø i skjeden som er gunstig for bakterievekst og kan gi plager. Glidemiddel brukes også for anal penetrering fordi analkanalen ikke produserer sitt eget glidemiddel.
Vaginalsex
Du må ikke vaske eller rense vagina før vaginalsex. Vagina renser seg selv og er ren dersom du ikke har en infeksjon. Vask og dusjing av vagina gjør deg mer sårbar for bakterier og virus
Bruk kondom – det beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner.Bytt til nytt kondom hvis du bytter fra penetrering av analåpningen til penetrering av skjede. Dette gjelder også hvis du har oralsex etter analsex. Visste du at man fint kan bruke Femidom som beskyttelse? Femidom er til salgs via nettet. Oljebasert glidemiddel må ikke brukes, da dette kan føre til at kondomet går i oppløsning eller sprekker.
Bruk rikelig med vann- eller silikonbasert glidemiddel, glidemiddel minsker belastningen på slimhinnene i vagina.
Det skal ikke gjøre vondt! Stopp om det er smertefullt. Vær obs på sår og rifter.
Analsex
Øv med dildo, rumpeplugg eller fingre. Du må ikke rense endetarmen før analsex. Endetarmen er vanligvis tom, med unntak av når du kjenner at du må på toalettet. Avføringsmidler gjør deg mer sårbar for bakterier og virus. Endetarmsområdet må stimuleres – anus må få tid til å utvide seg
Lukkemuskelen må være slapp/ slappe av og det skal ikke gjøre vondt å presse inn en finger, penis, dildo, eller rumpeplugg. Bruk rikelig med vann- eller silikonbasert glidemiddel, glidemiddel minsker belastningen på slimhinnene i anus.
Bruk kondom – det beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Bytt til nytt kondom hvis du bytter fra penetrering av penis til penetrering av skjede. Dette gjelder også hvis du har oralsex etter analsex. Visste du at man fint kan bruke Femidom som beskyttelse ved analsex? Femidom er til salgs via nettet.
Det skal ikke gjøre vondt! Stopp om det er smertefullt. Vær obs på sår og rifter.
Poppers: Bruker du poppers må du huske på at det ikke må tas sammen med Viagra og en del andre legemidler og narkotiske stoffer. Faren for hjerteinfarkt og hjertestans er stor.
Vaginal vask
Du må ikke vaske eller rense vagina. Slimhinnene i vagina renser seg selv og er ren dersom du ikke har en infeksjon. Vask, dusjing og dyp skylling av vagina med vann eller et rengjøringsmiddel må unngås. Det vil forstyrre den naturlige bakteriefloraen i vagina og gjør deg sårbar for bakterier og virus. Riktig stell av underlivet er viktig for å forebygge plager.
Man skal vaske seg jevnlig, 1 gang daglig er nok. Vask deg med vann når du dusjer, og om du føler du må bruke såpe, er det kun produkter med lav pH og som er beregnet på intimvask du bør bruke. Ikke overdriv vaskingen.
Vask av penis
Daglig vask er viktig for å forhindre lukt og det er viktig å trekke forhuden tilbake og vaske under slik at det ikke legger seg for mye spegma (belegg) der. Unngå vanlig såpe til dette, bruk enten bare vanlig vann eller en intimsåpe med lav pH og skyll såpen godt av. Er du plaget av tørr hud på penis og/eller forhud, kan du bruke en uparfymert olje og smøre forsiktig på. Obs: oljen må fjernes før du bruker kondom og har sex.
Råd for god intimpleie
Ikke vask deg for ofte. Vask forfra og bakover, aldri innvendig
Bruk olje hvis slimhinnene er såre eller irriterte (ytre og indre kjønnslepper/penishode). Obs: Fjern oljen før sex og kondombruk.
Bruk hånddusj om du har det tilgjengelig og bruk uparfymerte produkter med lav pH.
Tørk deg forfra og bakover når du har vært på do.
PrEP og PEP: Hiv-forebyggende medisiner
Preeksponeringsprofylakse, ofte kalt PrEP, og Posteksponeringsprofylakse, ofte kalt PEP: Før og etter smitterisiko for hiv-infeksjon kan man ta medisiner som vanligvis brukes for å behandle en hiv-infeksjon. Denne behandlingen gis for å redusere risikoen for å bli smittet av viruset.
PrEP – Du tar medisinene før og mens du er i en situasjon der du er i høy eller usikker smitterisiko. Du må være hiv negativ og i stor risiko for å bli smittet. For å bli vurdert om du kan motta behandlingen må du enten få hjelp ved Olafiaklinikken i Oslo eller fastlegen din kan henvise deg til en infeksjonsmedisinsk avdeling på et sykehus. Starter du på PrEP-behandling skal du gå til kontroll hver 3.måned., blant annet for å sjekke nyrefunksjonen din.
- PrEP er ikke 100 % sikkert
- PrEP beskytter ikke mot andre seksuelt overførbare infeksjoner
- PrEP kan påvirke nyrefunksjon og beintetthet
- PrEP virker kun når man tar tablettene som anbefalt
Svarer du ja til en eller flere av følgende spørsmål, bør du vurdere om PrEP kan være noe for deg.
- Har du ofte sex uten kondom med partnere som du ikke kjenner?
- Sliter du med konsekvent kondombruk ved anal sex?
- Våkner du dagen derpå og bekymrer deg over at du droppet kondom ved samleie, eller at du ikke turte å insistere på at dere skulle brukte kondom?
- Har du nylig brukt PEP (medisin som er gitt etter en mulig risiko for hiv-smitte)?
- Har du nylig hatt en soi – seksuelt overførbar infeksjon – analt?
PEP – Du tar medisiner etter du har vært i en situasjon med høy og usikker smitterisiko. Behandlingen må starte senest 48 timer etter risiko, og du må ta medisiner i 30 dager. PEPbehandling får man på legevakten. Det er også de som gjør vurderingen om du kan starte behandlingen. Konsultasjonen på legevakten og behandlingen er gratis.
Du er velkommen til oss for å få mer informasjon om forebygging av hiv og PrEP og PEP. Du kan komme innom i åpningstiden eller bestille time her.