Utlendingers rettigheter
Det er ikke ulovlig for utlendinger å selge sex i Norge, ettersom prostitusjon ikke anses som arbeid. Pro Sentret får ofte spørsmål fra tilreisende som er usikre på hvilke rettigheter de har. På denne siden finner du kort informasjon om regler som er særlig aktuelle for denne gruppen. Ta kontakt med oss eller Utlendingsdirektoratet (UDI) hvis du ikke finner svar på det du lurer på.
Helsehjelp:
Alle som oppholder seg i Norge vil få akutt helsehjelp ved behov. Øyeblikkelig hjelp gis ved legevakt eller sykehus i tilfeller der behandling ikke kan vente til dagen etter.
For ambulanse ring 113.
Som utlending uten oppholdstillatelse i Norge må du betale for behandlingen. Hvis du har reiseforsikring, eller hjemlandet ditt har en samarbeidsavtale med norsk helsevesen, er det mulig at hele eller deler av regningen blir betalt for deg. Hvis du har søkt asyl og bor på et asylmottak har du rett på helsetjenester mens saken din blir behandlet.
Pro Sentrets helsetilbud er gratis for alle som har solgt sex. Vi har taushetsplikt og deler ikke informasjon med politi/myndigheter. Pro Sentrets journalsystem er heller ikke knyttet opp mot andre deler av helsenorge, så det du gjør hos oss er ikke synlig for fastlege eller andre i hjelpeapparatet. Klikk her for å lese mer.
Helsesenteret for papirløse migranter gir også gratis helsetjenester til personer uten rettigheter i Norge. Klikk her for å komme til nettsiden deres. De har lege, sykepleier og psykolog.
Asyl:
Hvis du er forfulgt eller utsatt for fare i hjemlandet ditt, kan du søke om beskyttelse (asyl) i Norge. Du henvender deg personlig til politiet i Norge for å søke beskyttelse her. Som asylsøker har du rett til plass på et mottak for flyktninger, og dersom du bor på et mottak mottar du økonomisk støtte til mat og klær samt helsehjelp. Klikk her for å komme til politiets nettside.
Det er UDI som behandler søknaden din. Mens søknaden behandles får du tilbud om å bo på et asylmottak. Dersom du velger å bo et annet sted må du registrere den nye adressen din hos politiet og UDI, ellers vil ikke saken din bli behandlet. Informasjon om regelverk og praksis i asylsaker finner du hos UDI. Klikk her for å komme til UDI sin nettside. Dersom du klager på vedtaket fra UDI, er det Utlendingsnemnda (UNE) som skal behandle klagesaken.
Hvis du får innvilget søknaden om beskyttelse får du oppholdstillatelse som flyktning i Norge. Hvis du ikke får oppholdstillatelse som flyktning, vurderer norske myndigheter om du skal få oppholdstillatelse på grunn av sterke menneskelige hensyn eller tilknytning til Norge.
Arbeid i Norge:
Det finnes ulike regler for utlendingers muligheter til å arbeide i Norge. Reglene avhenger av hvilket land du kommer fra og hva slags formelt opphold du har i landet. Turister har ikke rett til å arbeide i Norge. Det er ikke ulovlig å selge sex ettersom prostitusjon ikke anses som arbeid. Husk at arbeidstillatelser gis for en periode av gangen til utlendinger. Tillatelsen må fornyes senest en måned før den utløper hos politiet. Du kan miste arbeidstillatelsen hvis du gjør noe ulovlig eller ga feil opplysninger da du søkte.
En fullstendig oversikt over ulike arbeidstillatelser og informasjon om hvordan du skal gå fram finnes på UDI sin hjemmeside. Klikk her for å komme til UDI.
Ofre for menneskehandel:
Om du er i en situasjon hvor du er utsatt for vold, trusler, tvang, bedrageri eller noen misbruker din sårbare stilling og du blir utnyttet i prostitusjon eller andre formål kan du identifiseres som mulig offer for menneskehandel.
Som antatt offer for menneskehandel kan du blant annet ha rett til:
- Gratis bistandsadvokat
- Trygg bolig
- Lege og nødvendig helsehjelp
- Penger til ditt livsopphold
- Refleksjonsperiode (det vil si seks måneders arbeids- eller oppholdstillatelse)
- Hjelp til trygg retur og reetablering i hjemlandet ditt gjennom IOM
Hvis du søker refleksjonsperiode må du oppgi rett identitet til norske myndigheter og oppholde deg i Norge. Du må forklare situasjonen din til advokaten og andre som skal hjelpe deg med å søke refleksjon. Du må, sammen med advokaten din, vurdere om du vil anmelde de som har utnyttet deg.
Du kan drøfte din situasjon anonymt med oss ved Pro Sentret. Vi har taushetsplikt.
Ofte stilte spørsmål
Hva er frivillig assistert retur?
UDI og International Organization for Migration (IOM) kan tilby praktisk støtte og økonomisk tilskudd til de som ønsker å returnere til hjemlandet sitt. Klikk her for å lese mer om UDI og IOM's frivillig assistert returprogram.
Hvor lenge kan jeg være lovlig i Norge?
Hva som er lovlig opphold i Norge avhenger av flere faktorer. For eksempel hvilket statsborgerskap du har.
- Europeisk statsborgerskap: Alle Brukere med europeisk statsborgerskap (europeisk pass) kan være i Norge i tre måneder (90 dager) og så forlate Norge for 24 timer og komme inn igjen for nye 3 måneder (90 dager).
- Ikke europeisk statsborgerskap: Alle som har gyldig opphold eller permanent opphold i et europeisk land (men ikke statsborgerskap), eller som er tredjelandsborgere, kan være i Norge i 90 dager. Deretter må de forlate Norge og være utenfor Norge i tre måneder før de kan komme inn igjen.
På UDI sin nettside kan du få mer detaljert informasjon hva som gjelder i din situasjon. Klikk her for å komme til UDI sin nettside.Hvorfor kommer politiet på kontroll?
For det første er det viktig å vite at det er lov å selge sex i Norge. Den som selger sex gjør ikke noe ulovlig, men det er ulovlig å kjøpe sex.
Når politiet kommer på besøk er det hovedsakelig tre ting de er ute etter:
- Å vite om personen det gjelder er lovlig i Norge eller ikke. Det vil si at de sjekker når man kom inn i landet og når man skal ut av Norge. Det beste er å vise en elektronisk billett eller mailbekreftelse på innreise og eventuelt utreise. Politiet pleier av og til å ta bilder av passet og noen ganger tar de med seg passet for videre ektehetskontroll på politistasjonen. Politiet ber i så fall alltid vedkommende om å hente passet på politistasjonen noen dager senere.
- Å vite om man jobber for noen (hallik, agency etc.). Dersom du jobber for noen eller har en ordning der noen hjelper deg (for eksempel med å besvare samtaler og setter opp kunder), kan den som hjelper deg få problemer. Det er lov å selge sex, men det er ikke lov å hjelpe/tilrettelegge eller organisere andres sexsalg.
- Dop og ulovlige legemidler. Å være i besittelse av dop fører til bot og utkastelse. Husk at mange legemidler som er reseptfrie og lovlige i andre land er ulovlig i Norge. Hvis man er nødt til å ha reseptplikte medisiner må den være oppbevart i sin originale emballasje og ha klistremerke med det samme navnet som det vises på ID-kortet. Du må også ha en legeresept på engelsk der navnet ditt vises som på ID-kortet.
- Å vite om personen det gjelder er lovlig i Norge eller ikke. Det vil si at de sjekker når man kom inn i landet og når man skal ut av Norge. Det beste er å vise en elektronisk billett eller mailbekreftelse på innreise og eventuelt utreise. Politiet pleier av og til å ta bilder av passet og noen ganger tar de med seg passet for videre ektehetskontroll på politistasjonen. Politiet ber i så fall alltid vedkommende om å hente passet på politistasjonen noen dager senere.
Er det lov å selge sex i Norge?
Ja, det er lovlig å selge sex i Norge, men det er ulovlig å kjøpe sex.
Klikk her for å lese mer om lovgivningen i Norge.
Klikk her for å lese om plikter og rettigheter i møte med politiet.
Er D-nummer det samme som oppholdstillatelse?
D-nummer er ikke en oppholdstillatelse. D-nummer er tilsvarende en arbeidstillatelse. Man kan kun søke om D-nummer hvis man har fått et konkret jobbtilbud og har en kontrakt. For å få D-nummer må du ha en fast adresse i Norge. D-nummer er gyldig i fem år før det blir slettet i systemet, dersom man ikke lenger har en jobb i Norge.
Om man jobber i Norge og har fått et D-nummer, men mister jobben/kontrakten går ut kan du være i Norge som arbeidssøkende i tre måneder etter kontraktens har utløpt. Hvis du ikke finner jobb må du forlate Norge.