Møte med politiet
Politiet er i perioder aktivt til stede på deler av prostitusjonsmarkedet. Dette fører til at mange i prostitusjon møter på politiet i ulike situasjoner. Mange lurer på sine rettigheter og plikter i kontakt med politiet. Her får du svar på noen av de vanligste spørsmålene Pro Sentret får om dette temaet. Ta kontakt med oss dersom du ikke finner svar på det du lurer på.
Politiet kommer på døra:
Politiet kommer noen ganger til stedet der personer som selger sex jobber eller bor. De har ofte som mål å undersøke hvorvidt det foregår prostitusjon der. Hvis politiet avdekker prostitusjon kan de kontakte gårdeier eller utleier og gi beskjed om dette. Mange utleiere velger da å avslutte leieforholdet ettersom det å leie ut og tjene penger på andres prostitusjon er ikke lov.
Politiet utgir seg noen ganger først ut for å være kunder, slik at du bekrefter at du selger sex. Først da legitimerer de seg som politi. Dette er dine rettigheter og plikter i en slik situasjon:
- Du må oppgi navn, fødselsdato, fødselsår, stilling og bopel.
- Du plikter ikke å gi øvrige opplysninger om deg selv.
- Du plikter heller ikke å svare på spørsmål ut over dette.
- Hvis du ikke er norsk statsborger, plikter du å fremvise dokumenter på at du har lovlig opphold i Norge.
Ta kontakt med en av sosialkonsulentene på Pro Sentret dersom du ønsker mer informasjon om hva du kan gjøre hvis politiet kommer på kontroll. Klikk her for å bestille time.
Politi i møte med kunder:
Dersom politiet kommer når du er sammen med kunder vil de trolig forsøke å avhøre deg på stedet. Dette for at du skal bekrefte at du selger sex og at et sexkjøp var avtalt, eventuelt gjennomført. Husk at det er lovlig å selge sex i Norge, kun ulovlig å kjøpe. Du behøver imidlertid ikke å forklare deg eller svare på spørsmål fra politiet.
Dette er dine rettigheter og plikter i en slik situasjon:
- Du vil ha status som vitne i saken.
- Du må oppgi navn, fødselsdato, fødselsår, stilling og bopel, men det er også alt du plikter å fortelle om deg selv.
Som vitne har du ikke forklaringsplikt. Politiet kan altså ikke kreve at du avgir forklaring og svarer på spørsmål om den aktuelle situasjonen; verken der og da eller på et senere tidspunkt. Du har ikke plikt til å fortelle om kunden og situasjonen.
Politiet kan likevel innkalle deg til et møte på politistasjonen for å spørre om du ønsker å forklare deg. Du må stille på møtet, men det er fortsatt frivillig om du vil avgi forklaring eller ikke. Dersom du ønsker å avgi forklaring til politiet, enten der og da eller på et senere tidspunkt, må du forklare deg sannferdig. Du kan ha med deg en person som støtte dersom du ønsker det.
Du har vitneplikt, men kun dersom saken har kommet opp for domstolen. Da plikter du å møte som vitne i retten og forklare deg sannferdig. Dersom det er ønskelig at du skal vitne i saken skal du ha skriftlig varsel om dette. De samme reglene gjelder for kunden, som vil ha status som mistenkt i saken. Kunden har altså heller ikke plikt til å forklare seg for politiet.
Politi og ID-kontroll:
Politiet har jevnlig kontroll av ID-papirer og oppholdstillatelse for utlendinger. Dette er dine rettigheter og plikter i en slik situasjon:
- Du må oppgi navn, fødselsdato, fødselsår, stilling og bopel.
- Du må vise dokumenter som viser din identitet og at du oppholder deg lovlig i Norge.
- Dersom politiet trenger å få bekreftet at papirene dine er gyldige, kan de be deg bli med til politistasjonen. De kan også ta med seg passet ditt, men du vil da få beskjed om å hente det på politistasjonen noen dager senere.
Du plikter ikke å gi øvrige opplysninger om deg selv eller svare på spørsmål ut over dette.
Trenger du juridisk rådgivning? Klikk her for å lese mer om vårt advokattilbud.
Ofte stilte spørsmål
Er det lov å selge sex i Norge?
Ja, det er lovlig å selge sex i Norge, men det er ulovlig å kjøpe sex.
Klikk her for å lese mer om lovgivningen i Norge.
Klikk her for å lese om plikter og rettigheter i møte med politiet.
Hvorfor kommer politiet på kontroll?
For det første er det viktig å vite at det er lov å selge sex i Norge. Den som selger sex gjør ikke noe ulovlig, men det er ulovlig å kjøpe sex.
Når politiet kommer på besøk er det hovedsakelig tre ting de er ute etter:
- Å vite om personen det gjelder er lovlig i Norge eller ikke. Det vil si at de sjekker når man kom inn i landet og når man skal ut av Norge. Det beste er å vise en elektronisk billett eller mailbekreftelse på innreise og eventuelt utreise. Politiet pleier av og til å ta bilder av passet og noen ganger tar de med seg passet for videre ektehetskontroll på politistasjonen. Politiet ber i så fall alltid vedkommende om å hente passet på politistasjonen noen dager senere.
- Å vite om man jobber for noen (hallik, agency etc.). Dersom du jobber for noen eller har en ordning der noen hjelper deg (for eksempel med å besvare samtaler og setter opp kunder), kan den som hjelper deg få problemer. Det er lov å selge sex, men det er ikke lov å hjelpe/tilrettelegge eller organisere andres sexsalg.
- Dop og ulovlige legemidler. Å være i besittelse av dop fører til bot og utkastelse. Husk at mange legemidler som er reseptfrie og lovlige i andre land er ulovlig i Norge. Hvis man er nødt til å ha reseptplikte medisiner må den være oppbevart i sin originale emballasje og ha klistremerke med det samme navnet som det vises på ID-kortet. Du må også ha en legeresept på engelsk der navnet ditt vises som på ID-kortet.
- Å vite om personen det gjelder er lovlig i Norge eller ikke. Det vil si at de sjekker når man kom inn i landet og når man skal ut av Norge. Det beste er å vise en elektronisk billett eller mailbekreftelse på innreise og eventuelt utreise. Politiet pleier av og til å ta bilder av passet og noen ganger tar de med seg passet for videre ektehetskontroll på politistasjonen. Politiet ber i så fall alltid vedkommende om å hente passet på politistasjonen noen dager senere.
Hva gjør jeg hvis politiet ber meg om å flytte meg?
Politiet har rett til å be deg flytte deg fra et bestemt område. Dersom du likevel ikke flytter deg eller treffer politiet igjen samme dag/natt kan politiet gi deg bot. Dette er dine rettigheter og plikter i en slik situasjon:
- Du må oppgi navn, fødselsdato, fødselsår, stilling og bopel.
- Du plikter ikke å gi øvrige opplysninger om deg selv.
Hvis du ikke er norsk statsborger, plikter du å fremvise dokumenter på at du har lovlig opphold i Norge.Det er ikke alltid at det vil være riktig å akseptere boten. Hvis du skriver under på boten har du akseptert den. Dersom du er usikker på om det er riktig at du skal ha bot, så bør du vente til du har snakket med en ansatt på Pro Sentret eller en advokat som kan hjelpe deg. Det skal være oppgitt en frist for å gi beskjed om du godtar boten eller ikke.
Politiet skal håndheve den offentlige ro og orden. Det gir politiet lov til å gripe inn for å stanse forstyrrelser av den offentlige ro og orden eller når omstendighetene gir grunn til frykt for slike forstyrrelser.
Er D-nummer det samme som oppholdstillatelse?
D-nummer er ikke en oppholdstillatelse. D-nummer er tilsvarende en arbeidstillatelse. Man kan kun søke om D-nummer hvis man har fått et konkret jobbtilbud og har en kontrakt. For å få D-nummer må du ha en fast adresse i Norge. D-nummer er gyldig i fem år før det blir slettet i systemet, dersom man ikke lenger har en jobb i Norge.
Om man jobber i Norge og har fått et D-nummer, men mister jobben/kontrakten går ut kan du være i Norge som arbeidssøkende i tre måneder etter kontraktens har utløpt. Hvis du ikke finner jobb må du forlate Norge.
Hvor lenge kan jeg være lovlig i Norge?
Hva som er lovlig opphold i Norge avhenger av flere faktorer. For eksempel hvilket statsborgerskap du har.
- Europeisk statsborgerskap: Alle Brukere med europeisk statsborgerskap (europeisk pass) kan være i Norge i tre måneder (90 dager) og så forlate Norge for 24 timer og komme inn igjen for nye 3 måneder (90 dager).
- Ikke europeisk statsborgerskap: Alle som har gyldig opphold eller permanent opphold i et europeisk land (men ikke statsborgerskap), eller som er tredjelandsborgere, kan være i Norge i 90 dager. Deretter må de forlate Norge og være utenfor Norge i tre måneder før de kan komme inn igjen.
På UDI sin nettside kan du få mer detaljert informasjon hva som gjelder i din situasjon. Klikk her for å komme til UDI sin nettside.Hva er frivillig assistert retur?
UDI og International Organization for Migration (IOM) kan tilby praktisk støtte og økonomisk tilskudd til de som ønsker å returnere til hjemlandet sitt. Klikk her for å lese mer om UDI og IOM's frivillig assistert returprogram.