Pro Sentret har deltatt som partner i et prosjekt i regi av den tsjekkiske NGOen Bliss Without Risk som har hatt som mål å avdekke strukturell vold begått mot sexarbeidere. Prosjektet er finansiert av EEA Norway Grants.
Kvinner som arbeider i sexindustrien i Tsjekkia er en gruppe som opplever vold fra politiet. Volden tar form av både fysiske og verbale angrep, og nedverdigende og krenkende behandling. Dette synliggjøres også gjennom at kvinnene blir ignorert og at alvorlighetsgraden på volden de utsettes for når de selger sex undervurderes. Slik atferd fra myndighetene refereres til som strukturell vold og representerer et signifikant hinder for sikkerhet og rettferdighet. Sexarbeidere selv anser volden fra politiet som et stort problem.
Prosjektet har på bakgrunn av dette forsøkt å finne frem til måter å bedre situasjonen for kvinner som selger sex og som opplever denne type strukturell vold fra politiet. En del av prosjektet gikk ut på å skape rammer for åpne diskusjoner eller samtaler om temaet, og å gi assistanse i saker hvor slik vold forekommer. En arbeidsgruppe bestående av kvinner som selger sex, ulike aktører som er bekymret over situasjonen og representanter fra politiet har deltatt under utarbeidelsen av en kartleggingsrapport. Denne arbeidsgruppa var på studiebesøk ved Pro Sentret i Oslo høsten 2015, og møtte her mange relevante aktører – fra politi til forskere og hjelpetiltak.
Prosjektet startet våren 2015 og ble avsluttet 16.06.16 i Praha. Fire av Pro Senterets ansatte deltok på en konferanse hvor resultatene ble presentert. Bjørg Norli holdt et innlegg på konferansen om konsekvensene av repressive reguleringstiltak for personer som selger sex i Norge og deres rettigheter.

I tillegg til å delta på konferansen besøkte vi ulike tiltak og aktører som arbeider på prostitusjonsfeltet i Tsjekkia. Vi fikk grundig informasjon om arbeidet hos vertskapet; Bliss Without Risk har oppsøkende arbeid med tilbud om testing og rådgivning i hele Tsjekkia, men med hovedbaser i Praha og Brno. Vi fikk en guidet tur i Prahas «red light district» av en sexarbeider som fortalte oss om utviklingen i gateprostitusjonen fra før fløyelsrevolusjonen og frem til i dag. En hel dag besøkte vi organisasjonen Ulice i Plzen og fikk innsyn i prostitusjonsmiljøet rundt en mindre by. Ulice driver også en substituttbehandlingsklinikk for opiatbrukere.
Prosjektet resulterer i en rapport om strukturell vold, en strategi for å forebygge den strukturelle volden og en online rådgivningstjeneste for spørsmål knyttet til både juridiske og sosialfaglige spørsmål.